Boven: Frits Maarssen (2e van rechts) en echtgenote ontvangen een ereprijs
na de overwinning van Justaromance (US) in de Derby Revanche op
29-10-1989. Links André van Mierlo en daarnaast met bril Toon van Es.
Onderstaande artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.3 van 2021
Auteur: Hans Sinnige
Titel: "Mister Kievitshof" is overleden
Frits Maarsen is in de eerste week van dit jaar op 79-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn familie vorige week bekend. Frits was, als een van de grondleggers van de Maarsen Groep (een bouw- en vastgoedbedrijf) die voortkwam uit het familiebedrijf dat door zijn vader werd opgezet, een zeer succesvol zakenman, maar in de drafsport zal hij altijd worden herinnerd als 'Mister Kievitshof'.
In 1987 werden de eerste fokproducten met deze naam geregistreerd. Dat was de E-jaargang, met ondermeer Eviva en Exact Kievitshof. Toen fokte Frits nog voornamelijk Nederlands, later kregen steeds meer merries en hun nakomelingen de Duitse nationaliteit. In het overzicht op de site van de HVT staan 209 paarden, zowel Nederlands als Duits, met de naam Kievitshof. Daar zitten vijf tonwinnaars bij. Dat zijn de Derbywinnares Anky Kievitshof en in dezelfde jaargang zijn meest winnende fokproduct ooit Armando Kievitshof, die ruim vier ton aan euro's verdiende. Joep Kievitshof (NL-DE) haalde bijna de 140.000 euro en dekhengst Ufo Kievitshof liep ruim twee ton bijeen. In 2012 werd de laatste jaargang Kievitshof paarden geregistreerd. Dat was de F-jaargang waarvan Ferrari Kievitshof de Duitse Derby won.
Aan het eind van de roerige jaren '90 werd een beroep op Frits gedaan om als succesvol zakenman zijn kennis in dienst te stellen van de sport. Hij deed dat en trad toe tot de toen net opgerichte banenholding, maar de bestuurlijke onrust en de grimmige sfeer, die dat met zich meebracht, was aan hem niet besteed. Frits wilde genieten van zijn paarden en van de sport. Dat heeft hij tot aan het einde gedaan en zijn stempel zal dankzij de succesvolle merknaam Kievitshof altijd zichtbaar blijven.
(einde In Memoriam)
Enkele aanvullingen:
In een
Vastgoedkrant vertelde Cor van Zadelhoff dat Frits Maarssen "een wat in zichzelf gekeerde eigenheimer was met een zeer beperkte vriendenkring. Maar ook een fantastische vakman, die altijd zijn woord nakwam." en er stond ook "een unieke man van weinig woorden en grote daden".
Dat "in zichzelf gekeerd" herkennen wij, want we hebben slechts 1 foto van Frits Maarssen kunnen vinden, ondanks dat hij vaak op Duindigt kwam en lid was van de Businessclub. Hij was een vermogend man en behoorde ook tot de groep mensen, die een lening aan de NDR hadden verschaft, met Duindigt als onderpand.
Frits Maarssen heeft de drafsporthobby van zijn vader meegekregen. Zijn vader heette ook Frits en was, samen met bouw-ondernemer Piet Dijkhuis, eigenaar van de crack Mac Kinley.
De vrouw van de nu overleden Frits junior komt uit de Duitse drafsportwereld. Zij is een dochter van de bekende trainer van vroeger, Walter Heitmann, die in 1953 de Prix d'Amérique won met Permit. Zij hield zich vooral bezig met de paarden en fokkerij van Stoeterij Kievitshof. Het echtpaar Maarssen woonde op het landgoed "De Kievit" in Baarle-Nassau, vandaar de naam Stoeterij Kievitshof B.V. Ze hebben 2 dochters, waarvan er één in het bedrijf De Maarssen Groep werkt.
Boven: Van Frits Maarssen senior hebben we wel een foto.
Dit zijn Mac Kinley en Willem Geersen tijdens de huldiging te
Hilversum na het behalen van het Kampioenschap Nederlandse
Paarden 1953. NDR-voorzitter Pasman (links) feliciteert
eigenaar Frits Maarssen senior. Junior was toen 11 jaar.
(Wie is die jongen rechts van Geersen?
deze stalhulp met stropdas lijkt ouder
dan 11 jaar en is dus niet Frits junior)
Boven: De Duitse Derbywinnaar 2010, Armando Kievitshof,
is de meest winnende Kievitshof geworden.
|